Немедикаментозне знеболювання пологів

Природа нагородила жінок особливим знеболюючим гормоном – ендорфіном, який синтезується під час пологів та полегшує біль. Якщо ви думаєте про те, чи використовувати анестезію під час пологів чи ні, то ви повинні знати, що вона пригнічує секрецію ендорфінів. Так, анестетик ефективно знімає болючі відчуття, але при цьому блокує виробництво гормонів. Крім того, не забувайте, що ми всі унікальні, і наша реакція на біль різниться. Одні жінки сприймають свої пологи як неповторний досвід як щось особливе. Інші жінки досягають межі своїх сил під час пологів і потім намагаються стерти цю подію з пам’яті якнайшвидше.
Дуже важко визначити заздалегідь, який метод підійде вам найкраще, оскільки кожна вагітність унікальна, і оцінку поточної ситуації можна тільки під час пологів. Але отримати якнайбільше інформації про способи анестезії родового болю зайвим не буде.
Підтримка близької людини
На думку багатьох жінок ви можете допомогти, просто тримаючи її за руку. Підтримувати вас під час пологів може чоловік, подруга чи акушерка. Іноді досить просто слів підтримки або допомоги з диханням, щоб ви змогли впоратися з усіма труднощами. Людина, що супроводжує, повинна підбадьорювати вас і постійно розповідати вам про те, як протікає процес пологів. Почуття безпеки знижує напругу і, відповідно, зменшує біль. Ідея покликати когось близького на пологи хороша тим, що ви точно знаєте, що є кому вас підтримати, одна ця думка вже надає вам сили.

Вода
Тепла вода розслаблює. Ви можете як прийняти душ, так і полежати у ванній кімнаті. Звичайно, все залежить від обладнання у вашому пологовому будинку. Розслаблюючий душ має тривати 15-25 хвилин. Під час душу спрямовуйте струмінь води на живіт чи поперек, це полегшить біль та збільшить приплив крові до м’язів.
Після цього м’язи легше тягнуться. Під час прийняття ванни ви відчуєте, як напруга і втома йде, і відчуєте сильний приплив енергії.
Пам’ятайте! Вода має бути або теплою, або трохи теплою.

Масаж
Під час пологів массаж пояснично-крижової області може принести значне полегшення. Ляжте або сядьте зручніше і попросить чоловіка, що супроводжує вас, помасажувати вашу поперек. Ваш партнер повинен робити кругові рухи у болючій ділянці всією поверхнею ладони спочатку в одному напрямку, потім в іншому. Можна також тиснути на болючі точки, використовуючи основу ладони чи кулака.
Можливо, вам взагалі не захочеться, щоб вам робили масаж, або ви віддасте перевагу, щоб масаж робив акушерка, а не чоловік.
Пам’ятайте, що ви завжди можете розповісти про свої почуття та про те, що саме вам потрібно. Якщо ви не хочете, щоб людина, що супроводжує, торкалася до вас, попросить про допомогу акушерку. Не бійтеся, що таким чином ви образите свого партнера. Йому не слід ображатись, думаючи, що він поганий помічник і що він не потрібен. Він повинен розуміти та поважати права жінки, яка народжує.

Дихання
Дихання дуже важливе під час пологів. Коли ви починаєте панікувати, ваше дихання стає частішим, а це, у свою чергу, може призвести до гіпервентиляції легень.
Тому постарайтеся зосередитися на диханні. Це значно полегшить біль.
Вдих важливий для вашої дитини, тому що в цей момент ваше тіло забезпечує малюка кислородом, а видих важливий для вас, тому що допомагає вам розслабитися. Дихайте глибоко. Видихайте повітря повністю, уявляйте, що ви видихаєте всю напругу та біль. Синхронізуйте ритм дихання з ритмом перейм.
Рух
Під час пологів потрібно змінювати пози. Рух зменшує болючі відчуття. Залежно від того, на якому етапі пологів ви перебуваєте, полегшити ваш стан зможуть різні пози. Використовуючи ту чи іншу позу, можна прискорювати, так і зменшувати процес пологів.Ваше тіло підкаже вам, що саме необхідно зробити, щоб максимально полегшити біль під час перейм. Будь-яка поза хороша – можна сидіти, ходити, присідати або вставати рачки. Нехай вам допоможе партнер, або використовуйте меблі та все доступне обладнання в пологовій залі, щоб допомогти собі.
Музика
Під час пологів ви можете слухати вашу улюблену музику. Для цього просто завантажте свої улюблені плейлисти в телефон, перш ніж вирушити до пологового будинку.
Поки ви слухатимете свої улюблені мелодії, ви не будете думати про біль, і це принесе вам полегшення у складних моментах.