Що краще: пологи чи кесарів розтин?

Що краще: пологи чи кесарів розтин?» — найчастіше питання, яке ставлять акушеру-гінекологу. Взагалі, Всесвіт має своєрідне почуття гумору. Пацієнтки, яким пряма дорога на оперативне розродження, ходять від пологового будинку до пологового будинку в пошуках місця, де їх розродять «природно». Водночас, жінки з гарним прогнозом самостійних пологів, нерідко шукають лікаря, який пообіцяє виконати планове кесарево.


Сьогодні в Україні кожні 4-5 пологи проводяться шляхом операції кесарів розтин. Як основні причини зростання оперативного розродження припускають: загальне погіршення здоров’я жінок, необхідність мінімізувати ризик для плода, збільшення кількості вагітностей після ЕКЗ. Однак зростання числа кесаревих розтинів у всьому світі, призвело до досить скромного зменшення показників перинатальної смертності.


Кесарів розтин не дорівнює лайтові пологи, це полосна операція. Можливі ускладнення, пов’язані з наркозом, пораненням кишечника та сечового міхура, септичні стани та тромбози. Тільки 38% жінок після операції можуть перебувати поруч із новонародженим. Наступні вагітності несуть загрозу вростання плаценти у рубець, крім того, збільшується ризик розриву матки по рубцю.
Дитина практично миттєво переміщається в нове місце існування, без еволюційно відпрацьованого механізму проходження по родових шляхах. Вважається, що це знижує адаптаційні можливості, здебільшого за рахунок дихальних розладів. Під час пологів з легенів плода видавлюється амніотична рідина, створюючи умови для розправлення альвеол до першого вдиху. Слизові оболонки дитини, що проходить родовий канал, заселяються материнською мікрофлорою, а не сумішшю стрепто-стафілококів, що мешкає у стінах лікувально-профілактичних установ.


То що ж вибрати? Вибирати слід лікаря або пологовий будинок. А метод розродження повинен лежати виключно у площині лікарів-фахівців. Існують точно сформульовані показання до планового та екстреного оперативного розродження. Відомий метод розрахунку перинатального ризику.

Підхід «зробіть мені кесарів, тому що я боюся народжувати» абсолютно неприпустимий. Медицина, звичайно, є сферою послуг, але при цьому все ще не ресторан.