Хімія материнського щастя

Емоції під час пологів хтось порівнює зі стрибком з парашутом, а хтось і з польотом у космос, але назвати цей стан пересічним, гадаю, не вийде ні у кого.
Зроблено важку роботу, організм витратив величезну кількість енергії… Але щастя та ейфорія, всупереч втомі, виходять на перший план і накривають з головою. Звідки береться такий душевний підйом?
Насправді, післяпологова ейфорія – це подарунок мамам від їхньої власної ендокринної системи. Так працюють гормони і головний “заводила” серед них у даному випадку – окситоцин . Почуттям тепла, ніжності, єднання з малюком жінки завдячують саме йому. Дія окситоцину на психоемоційне тло настільки виражена, що його порівнюють з дією легких опіатів.

Окситоцин так і називають – гормоном любові та довіри, еліксиром життя. Вперше його виявили на самому початку минулого століття. Щоправда, тоді з’ясували лише, що він забезпечує скорочення матки під час пологів, а також стимулює лактацію.

Трохи пізніше, в середині минулого століття, його навчилися синтезувати , і відтоді його препарати є частим незамінним супутником акушерів . у тому числі і контакту між мамою та новонародженим малюком .

Але на дії окситоцину гамма відчуттів мами не закінчується. У крові циркулює ще й гормон, від якого “захоплює дух” – знайомий нам усім і кожному – адреналін
Він завжди поруч у тих ситуаціях у житті, коли відбувається щось вирішальне та життєво важливе – про всяк випадок. Його завдання – організувати роботу органів і систем так, щоб у критичній ситуації забезпечити оптимальне кровопостачання в життєво важливих, центральних органах. та в крові його відносно невелика кількість. Але для того, щоб розбавити теплу окситоцинову назву тим самим почуттям “польоту в космос”, достатньо і цього