Коли потрібно перерізати пуповину?

Пуповина пов’язує малюка з організмом мами під час вагітності та ще якийсь час після народження. Через неї з потоком крові від плаценти в організм новонародженого надходить кисень, мікроелементи, стовбурові клітини, а найголовніше, червоні кров’яні тільця – еритроцити. Пульсаційна хвиля несе додатковий обсяг крові, що дозволяє профілактувати розвиток анемії у новонародженого. У цей момент відбувається перший контакт таких близьких і знайомих протягом 9 місяців, але мами і малюка, що вперше зустрілися.
І все навколо завмирає, і немає важливішого за момент, який відбувається в ці хвилини, хочеться стати непомітними, щоб не порушувати цю гармонію.

Краще не поспішати перетинати пуповину і дати можливість організму дитини наповнитися цими речовинами, що підвищить його адаптаційні можливості. Після закінчення пульсації, струм крові припиняється, пуповина запустіє, блідне, і це є сигналом до її перетину. Малюк залишається у мами на грудях укритий теплим пледом і поступово протягом першої години подає ознаки готовності розпочати грудне вигодовування. За результатами різних досліджень вважається, що діти, які пережили золоту годину, після народження краще адаптуються, більш успішні в грудному вигодовуванні, серед них менше дітей, які страждають на аутизм і неврологічними розладами. Такий зв’язок, що сформувався у перші секунди життя, нічим не розірвати.