Що цікавого відбувається протягом перших 120 хвилин після народження дитини?

Мама відразу знайомиться з малюком і називає вголос стать дитини поки пуповина ще не перетнула.
Дитину обтирають стерильною пелюшкою. Вкривають його ковдрою на животі у мами і надягають на нього шапочку, шкарпетки, щоб унеможливити тепловтрати.
У першу хвилину життя неонатолог оцінює стан малюка відразу після народження. За підсумками огляду лікар виставляє першу оцінку за шкалою Апгар.

Що далі?
Лікарі допомагають прикласти малюка до грудей.
У випадках, коли з мамою та новонародженим все добре лікарі чекають, коли відпульсує пуповина, перерізають її, кріплять скобу. Якщо ваш партнер хоче самостійно перерізати пуповину, вам потрібно заздалегідь попередити про це лікарів.
На п’ятій хвилині неонатолог знову оглядає дитину та проставляє другу оцінку за шкалою Апгар.

Апгар – це прізвище талановитого лікаря-анестезіолога з Колумбійського медичного центру Вірджинії Апгар, яке вивчало вплив анестетиків на новонароджених у далекому 1952 році

та для систематизації розробила шкалу оцінки стану новонароджених. Вона виявилася настільки зручною, що через 70 років активно використовується не втрачаючи своєї актуальності. П’ять букв прізвища “Апгар” – перші букви 5 оцінюваних критеріїв (англійською мовою): зовнішній вигляд, частота пульсу, рефлекси, тонус м’язів, дихання. Максимальний бал за кожний критерій – 2. Таким чином, максимальна оцінка становить 10/10 балів.

Мама і малюк протягом 2-х годин після пологів проводять разом свою “золоту годину” під наглядом лікарів в умовах пологового залу. Пам’ятаєте перші слова, які ви сказали своєму малюкові після його народження?

Приходьте к нам за щастям! Ми з турботою і з любов’ю зустрінемо Вас, та Вашого малюка!
З турботою ХМПЦ.