Нашим пацієнтам про сучасні перинатальні технології

Вагітність і народження дитини – це один з найбільш важливих періодів в житті кожної сім’ї, коли відбувається зародження нових об’єктивних стосунків, велику роль в яких гратиме новонароджений.

Немає такої вагітної, яка б не замислювалася про те, як вона хоче народжувати, чи будуть присутніми родичі, як знеболюватимуться пологи, яким буде результат.

Відомо, що при сприятливій течії пологів і ранньому післяпологовому періоді зростає психічно здорова особа, активніша і стійкіша до життєвих труднощів. У подальшому досвід пологів щодня регулює поведінку людини, бажання досягти певної мети.

Позитивний досвід пологів – це важливе, але не найголовніше! Основна наша турбота – щоб мами і діти були здорові. Цьому повною мірою може сприяти впровадження в пологових будинках сучасних перинатальних технологій (партнерські пологи, раннє прикладання до грудей, спільне перебування матері і дитини і інші).

Сучасні перинатальні технології – це комплекс заходів і методів, спрямованих на зниження материнської і перинатальної захворюваності і смертності. Вони сприяють ефективному зниженню інфекційно-запальних захворювань породіль, новонароджених (у 7-15 разів), немовлят (у 6 разів), підвищити індекс здоров’я дітей в 2 рази і більше.

Єдиною установою в м. Харкові, де повною мірою впроваджені усі найсучасніші технології ведення пологів, є Міський Перинатальний Центр.

Сімейно-орієнтовані (партнерські) пологи – практика розродження, грунтована на супроводі жінки з нормальною течією вагітності під час пологів членами сім’ї, що беруть участь у підтримці жінки, а також що дозволяє сім’ям отримувати максимум об’єктивної інформації, задовольняючи їх соціальні, емоційні і побутові потреби.

Пологовий блок з 8 індивідуальними пологовими залами та 7 індивідуальними пологовими залами в акушерсько-фізіологічному відділенні № 2 в нашому Центрі дозволяє застосовувати методики індивідуальної родопомочі залежно від стану породіллі і її плоду, у тому числі, партнерські пологи. Кожний пологовий зал організований з позиції найбільшої зручності для жінки і її дитини. Для цього в кожному пологовому залі встановлено ліжко-трансформер, яке змінює своє положення залежно від потреби породіллі.

Партнерські пологи сприяють попередженню зайвого використання інвазивних, неприємних і/або обмежувальних процедур, підвищують взаємну відповідальність медичного персоналу, породіллі і членів сім’ї і знижують частоту конфліктів і скарг.

Присутність компаньйона в пологах (чоловіка, родича) скорочує тривалість пологів; зменшує необхідність у болезаспокійливих засобах, кількість дітей, народжених у важкому стані, кількість хірургічних втручань і негативне сприйняття від процесу пологів.

До сучасних перинатальних технологій відноситься і ранній контакт “шкіра-до-шкіри” новонародженого і матері (батька) (импретінг- пізнавання, запам’ятовування) – метод, який має на меті знаходження голої дитини на животі або грудях матері (батька). Він сприяє виробленню повноцінного материнського інстинкту.

Однією з ланок підтримки теплового ланцюжка є так званий “метод кенгуру”, при якому дитина фіксується на грудях у матері або батька на декілька годин (особливо рекомендується для недоношених і дітей з малою масою тіла). При застосуванні цього методу дитина не охолоджується і не витрачає додаткову енергію для зігрівання. При цьому покращується функція серцево-судинної і дихальної систем дитини, полегшується процес початку грудного вигодовування, дитина менше плаче, краще росте і розвивається.

Ніщо не зближує так матір і дитя, як годування грудьми. Грудне вигодовування має багато переваг. Сама природа потурбувалася про те, щоб з грудним молоком дитина з перших днів отримувала усе необхідне для повноцінного розвитку і здоров’я. Грудне вигодовування сприяє формуванню тісного емоційного зв’язку між матір’ю і дитиною, створюючи у малюка почуття близькості і захищеності на довгі роки.

Грудне молоко – це унікальний натуральний продукт, який не придбаєш в магазині. Годуючи дитину грудьми, Ви дотримуєтеся чистоти і оптимальної температури молока.

До складу Вашого молока входить все, що необхідно малюкові для правильного харчування: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини і вітаміни. Грудне молоко максимально захищає новонародженого від застуди, захворювань шлунково-кишкового тракту і інфекцій дихальних шляхів. Грудне вигодовування допомагає попередити розвиток у дитини анемії і рахіту, зміцнити його імунітет захищає його від алергії.

Разом з маминим молоком малюк отримує спеціальні гормони, які допомагають його мозку краще розвиватися і сприяють формуванню нервової системи дитини. Є в грудному молоці і захисні чинники, які захищають дитину від хвороботворних мікроорганізмів і вірусів.

У перинатальному центрі організовано тільки спільне перебування матері і дитини. Виключення може складати або важкий стан мами, або вроджені проблеми у дитини. Надалі постійний фізичний контакт з матір’ю важливий для успішної адаптації новонародженого, його здоров’я. Добрий догляд за новонародженим сприяє створенню здорової психіки. Сучасні перинатальні технології рекомендують також вільне сповивання дитини з відкритими ручками.

Спільне перебування матері і дитини дозволяє:

– налагодити грудне вигодовування на вимогу;

– обмежити контакт новонародженого з іншими дітьми;

– сформувати у дитини спільний з матір’ю біоценоз. Отримання мікрофлори матері визначає становлення імунної і травної систем (заселення ШКТ лактобактеріями, стимуляція синтезу антитіл і специфічних чинників захисту, активація вироблення багатьох біологічно активних речовин).

Спільне перебування матері і дитини в пологовій залі і післяпологовій палаті є одним з найважливіших заходів для профілактики внутрішньолікарняних інфекцій. Цьому ж сприяє і рання виписка з пологового будинку – на 3 добу після фізіологічних пологів і на 5 – після операції кесарева розтину. Пологи – це шлях Вашого улюбленого малюка до Вас. Поважайте цей важкий шлях і виберіть самий кращий пологовий будинок! Пам’ятайте, що малюк день у день чекає моменту спілкування з Вами. Намагайтеся виправдати його очікування!