Як знайти медзаклад з договором із НСЗУ

НСЗУ розпочинає комунікаційну кампанію щодо підвищення обізнаності внутрішньо переміщених осіб щодо їхніх прав в отриманні медичної допомоги в рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Відповідно до статті 49 Конституції України кожен має право на охорону здоров’я і медичну допомогу. Це право реалізується через Програму медичних гарантій. Основні принципи реалізації Програми медичних гарантій – універсальність та екстериторіальність. Коли кожен може отримати медичну допомогу в однаково повному обсязі, незалежно від місця реєстрації чи місця проживання.

Що треба знати людині зі статусом ВПО для отримання безоплатної медичної допомоги?

Через повномасштабне вторгнення росії, понад 8 млн українців вимушено стали внутрішньо переміщеними особами – залишили свої домівки та тимчасово переїхали жити у більш безпечні регіони країни. Незалежно від місця проживання і реєстрації, кожен може отримати медичну допомогу в однаково повному обсязі, незалежно від місця реєстрації чи місця проживання. Це право реалізується через Програму медичних гарантій, яка зокрема, покриває потреби внутрішньо переміщених осіб.

Програма медичних гарантій включає всі основні види медичної допомоги:

1) екстреної медичної допомоги (незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем);

2) первинної медичної допомоги;

3) спеціалізованої медичної допомоги;

4) паліативної медичної допомоги;

5) реабілітації у сфері охорони здоров’я;

6) медичної допомоги дітям до 16 років;

7) медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.