Інформація для батьків дітей у віці до 1 року

ОРГАНІЗАЦІЯ БЕЗПЕЧНОГО СНУ НЕМОВЛЯТ

Народження малюка для будь-якої сім’ї знаменна і чарівна подія. Тепер усе життя батьків повністю присвячене дитині, його безпеці і підтримці здоров’я. У перші місяці життя батькам слід з особливою увагою віднестися до організації сну малюка, оскільки зневага цій вимозі призводить до сумних результатів. Ви вже напевно чули про “смерть в колисці”, або синдром раптової дитячої смерті (СРДС), який може погрожувати дитині впродовж першого року життя.

Окрім цього, тоді як дитина засинає, він може потрапити в небезпечну для себе ситуацію, наприклад, задихнутися під постільною білизною, масивними іграшками, при попаданні в проміжок між матрацом і стінкою ліжка, при спільному сні з батьками. Для профілактики випадків смерті немовлят під час сну, організації безпечного сну дитини існують певні правила.

Правила для усіх батьків по організації безпечного сну немовляти:

1. Дитині все одно наскільки розумне або красиве у вас дитяче ліжечко – важливо, щоб вона була безпечна. Висота бордюрів повинна гарантувати, що немовля не вибереться, матрац має бути жорстким, не бовтатися і не вилазити за поручні. Відстань межу поручнями має бути таким, щоб дитина не змогла туди просунути голову або затиснути руку. Зібрано ліжко має бути на 100% грамотно, щоб ніяких болтиків і шурупів не стирчало, і усі деталі були міцно сполучені один з одним. Над ліжком не повинно бути балдахінів, в ліжечку подушок, м’яких іграшок, предметів відходу, пелюшок, що складують, і постільного приладдя.

2. Ліжечко дитини повинне знаходитися поряд з ліжком батьків. Немовля повинне спати в тій же кімнаті, що і дорослі впродовж перших 6-12 місяців.

3. Немовля повинне спати на спині, з відкритими лицем і головою. Накривати дитину треба так, щоб він не міг звиватися під постільною білизною. Голова дитини не повинна спускатися під ковдрочку.

4. Поряд з дитиною не повинно бути запаху або диму сигарет, а також інших неприємних запахів і хімікатів.

5. Умови сну повинні відповідати правилам безпеки, комфорту і тиші.

6. Краще не засинати з дитиною в одному ліжку, наприклад, погодувавши його і уклавши поруч. Якщо хочете полежати з дитиною поруч, то краще організувати приставний простір до ліжка для немовляти. До речі, для годування грудьми є спеціальні зручні багатофункціональні подушки, які сприяють комфорту матері. Але, наполегливо рекомендується після кожного годування повертати дитину в його власне ліжечко.

7. У ліжечку не повинно бути ніяких шнурів (ні на постільній білизні, ні на декорі ліжка, ні на одязі малюка або матері, ніде навкруги – абсолютно ніде – ніяких шнурів, стрічок, бантиків і так далі).

8. Ніяких пляшок з гарячою водою або електричних грілок в ліжку з немовлям бути не повинно.

9. Не використовуйте подушки в дитячому ліжечку, у тому числі подушки для шиї. Немовляті не потрібна подушка, щоб спати, вона може бути небезпечна для малюка. Подушка потрібна дитині лише тоді, коли він перестане спати в дитячому ліжечку і переходить в звичайне ліжко.

10. Сітки від комарів теж не безпечні. Не обертайте такою сіткою ліжко – краще закріпите її на вікні.

11. Водні ліжка небезпечні для малюка із-за небезпеки задушення.

12. Не залишайте дитину спати ніде більше, окрім дитячого ліжечка без постійного нагляду.

13. Переконайтеся, що домашні тварини не можуть піднятися в дитяче ліжечко. Не дозволяйте домашньому вихованцеві спати в дитячому ліжечку.