Туберкульоз – це серйозно

Туберкульоз є серйозним інфекційним захворюванням, яке зазвичай вражає легені. Передається ця хвороба повітряно-краплинним шляхом, особливо багато шансів їм заразитися, часто контактуючи з хворим. Що знати цю хворобу краще, то потрібно прочитати санбюллетень туберкульоз і тоді, кожен матиме представлення.Туберкульозом можуть захворіти люди, у яких ослаблені захисні сили організму (приміром, маленькі діти, люди похилого віку, а також ВІЛ-інфіковані). Якщо туберкульоз не лікувати, то наслідки будуть серйозними. У дітей захворювання протікає, як вид первинного комплексу (з помірним ступенем тяжкості). Якщо правильно і до кінця проводити лікування, то дитина повністю видужає від інфекції. Але через декілька років, можливий і рецидив захворювання, особливо, якщо за такий проміжок часу погіршало здоров’я і ослабів імунітет.

Як відбувається зараження?

Вхідні ворота – шляхи проникнення інфекції найчастіше – дихальні шляхи, куди бацили у величезній кількості потрапляють з крапельками слизу і мокроти, які викидаються хворими при чханні, розмові, кашлі. Рідше зараження настає і при споживанні молочних продуктів від хворих на туберкульоз тварин. Можуть бути і інші (казуїстичні) шляхи проникнення інфекції (через шкіру, мигдалини), відмічено також внутріутробне зараження плоду у хворих вагітних жінок.

Повітряно-краплинна інфекція є найбільш небезпечною, при якій МБТ потрапляють в дихальні шляхи здорових людей від кашляючих хворих. При цьому в навколишньому повітрі утворюються своєрідні “аерозолі” з найдрібніших часток мокроти (слиз), що містять часом величезні кількості збудника туберкульозу.

Перші ознаки

При появі наступних ознак у вас або у ваших знайомих необхідно негайно звернутися до лікаря

– Швидка стомлюваність і поява загальної слабкості

– Зниження і/або відсутність апетиту, втрата ваги

– Підвищена пітливість, особливо під ранок і в основному верхній частині тулуба

– Поява задишки при невеликих фізичних навантаженнях

– Незначне підвищення температури тіла

– Кашель або покашлювання з виділенням мокроти, можливо з кров’ю

– Специфічний (так званий гарячковий) блиск в очах.

ОСНОВНІ ЧИННИКИ РИЗИКУ

Пам’ятайте: успіх або поразка у битві з туберкульозом більш ніж на половину залежить від самого пацієнта. Його воля, бажання видужати не дивлячись ні на що – здатні творити дива.

Профілактика захворювання

Профілактика туберкульозу у дітей спрямована на відвертання інфікування і попередження розвитку захворювання. Основні методи профілактики захворювання туберкульозом у дітей – вакцинація БЦЖ і химиопрофилактика. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень вакцинацію проводять в пологовому будинку за відсутності протипоказань в перші 3-7 днів життя дитини. Вакцина БЦЖ є ослабленим штамом мікобактерій, які в достатній мірі імуногени, але у здорових дітей не обумовлюють інфікування.

Вакцина БЦЖ вводиться внутрикожно, забезпечуючи розвиток локального туберкульозного процесу, безпечного для загального здоров’я людини. В результаті організм виробляє специфічний імунітет проти мікобактерії туберкульозу. Щеплення сприяють зниженню інфікованості і захворюваності дітей, попереджають розвиток гострих і генералізованих форм туберкульозу.

Це означає, що щеплена дитина з хорошим поствакцинальним імунітетом при зустрічі з мікобактеріями або не інфікується зовсім, або перенесе інфекцію в легкій формі. Теоретично, батьки мають право відмовитися від проведення вакцинації БЦЖ своїй дитині. Проте, приймаючи таке рішення, необхідно пам’ятати, що від туберкульозу не застрахований ніхто, особливо дитина. В силу вікових особливостей діти в набагато більшому ступені схильні до захворювання туберкульозом при первинному інфікуванні чим дорослі.

Для контролю стану протитуберкульозного імунітету і виявлення моменту первинного інфікування дітям щорічно проводять реакцію Манту.Дорослим пробу Манту проводять тільки за свідченнями. Проба Манту грунтована на внутрішньошкірному введенні малих доз туберкуліну з подальшою оцінкою алергічної реакції, що виникла в шкірі в місці введення. Туберкулін є продуктом життєдіяльності мікобактерій. Слід підкреслити, що проба Манту є нешкідливою.

Туберкулін не містить живих мікроорганізмів і у вживаному дозуванні не впливає ні на імунну систему організму, ні на увесь організм в цілому.Профілактикою туберкульозу в дорослому віці є щорічне диспансерне спостереження і виявлення захворювання на ранніх стадіях. З метою виявлення туберкульозу на ранніх стадіях дорослим необхідно проходити флюорографічне обстеження в поліклініці не рідше за 1 раз в рік (залежно від професії, стану здоров’я і приналежності до різних груп ризику).

Поради хворому

Якщо підозрюєте туберкульоз, то спрямовуйтеся відразу до лікаря. Обов’язково вживайте усі ліки, які він призначить. Якщо робити паузу в їх прийомі. Чи раніше відмінити, то може з’явитися лекарственнорезистентный туберкульоз. Відпочивайте довго в добре провітрюваному приміщенні. Харчуйтеся калорійними продуктами, і в яких багато вітаміну С. Не пийте спиртного і кидайте палити. Постійно робіть зарядку. Повідомте усі рідні і близькі про свою хворобу, і нехай вони теж сходять до лікаря.

При підозрі на туберкульоз лікар вам призначить обстеження, щоб підтвердити діагноз. Якщо він підтвердиться, то лікар вас госпіталізує, щоб вилікувати захворювання і уникнути можливих ускладнень, а також ізолює вас, поки ви є джерелом інфекції. Протитуберкульозні препарати, які вам будуть призначені, треба приймати щодня впродовж півроку. Відразу після народження дитині потрібно робити вакцинацію БЦЖ. У віці 12 або 16 років можна ввести додаткову дозу вакцини.

Робити імунізацію дорослих, якщо ті контактують з хворим, у якого активна форма туберкульозу. Санбюллетень туберкульоз дуже важливий, адже вищесказане про хворобу це найважливіші факти, а захворіти туберкульозом може кожен.

Пам’ятка для населення. Туберкульоз

ТУБЕРКУЛЬОЗ – заразне захворювання.

ТУБЕРКУЛЬОЗ – важке інфекційне захворювання, характеризується утворенням запальних змін в органах, найчастіше в легенях, можуть вражатися кістки, суглоби, очі та ін. Частіше хворіють люди з ослабленим імунітетом.

Чинники, сприяючі захворюванню туберкульозом (зниженню імунітету):

– несприятливі соціальні і екологічні умови життя

– неповноцінне харчування

– алкоголізм, паління, наркоманія

– стрессы- наявність сопуствующих захворювань (діабету, виразкової хвороби шлунку або 12-палої кишки, захворювань легенів) та ін.

ЗБУДНИК ТУБЕРКУЛЬОЗУ – мікобактерії (палички Коха, відкриті в 1882 році німецьким лікарем Р.Кохом), мають високу стійкість до чинників зовнішнього середовища : при кип’яченні гинуть через 5 хвилин, при t = 600С – виживають 20 хвилин, у вуличному пилі зберігаються до 10 днів, у воді до 5 місяців. Речовини, що містять активний хлор, викликають загибель микобактерийв течія 3-5 годин. Мікобактерії зберігають свою життєздатність в умовах високої вологості, на різних предметах, а також в продуктах, особливо молочних.

ДЖЕРЕЛО ІНФЕКЦІЇ – людина, велика рогата худоба, яка також хворіє на туберкульоз.

ПРОФІЛАКТИКА:

– позитивні емоції

– відмова від шкідливих звичок

– дотримання особистої гігієни

– вакцинація і ревакцинація

– щорічна флюрография

– дотримання гігієни житла

– фізична активність

– повноцінне харчування

– чисте повітря і сонячне світло

– обмеження контакту з хворим

ШЛЯХИ ПЕРЕДАЧІ:

– повітряно-краплинний – вдихання зараженого пилу, крапельок мокроти при розмові, чханні, кашлі

– шлунково-кишковий – споживання заражених продуктів

– контактно-побутовий – через пошкоджену шкіру і слизові оболонки, поцілунки з хворою людиною, в громадському транспорті

При чханні і кашлі прикривайте рот.

Не плюйте – мікобактерії дуже живучі.

Намагайтеся зайвий раз не братися за поручні.

Проводьте більше часу на свіжому повітрі.

ОЗНАКИ, що ВИМАГАЮТЬ ЗВЕРНЕННЯ ДО ЛІКАРЯ:

– швидка стомлюваність, загальна слабкість

– втрата апетиту

– задишка при невеликих фізичних навантаженнях

– тривалий кашель і підвищення температури тіла від 37,0-37,5 0С

– пітливість (особливо ночами), втрата ваги і ін.

Тривалий час туберкульоз може протікати непомітно для хворого і зриватися під маскою ОРЗ, бронхіту, запалення легенів і тд.

Своєчасно виявлений туберкульоз при рано початому лікуванні виліковується!

РАННЄ ВИЯВЛЕННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ :

у дітей реакція Манту, у дорослих – флюрография.

Вакцинація дітей вакциною БЦЖ проводитися в родовому будинку і ревакцинації – в 7 і 14 років, дорослих – до 30 років за медичними показаннями.

При появі позитивної проби або збільшенні її розміру на 6 мм і більше, в порівнянні з попередньою пробою, необхідно обстежуватися в протитуберкульозному диспансері.

Флюрография грудної клітки проводитися щорічно, що дозволяє, окрім туберкульозу, своєчасно виявити іншу патологію легенів, серця, онкологічні і професійні захворювання. Якщо у вашому оточенні є хворий туберкульозом, обстежуватися треба 2 рази в рік в протитуберкульозному диспансері. Дітям і підліткам необхідно пройти химиопрофилактику (лікування протитуберкульозними засобами). Відмова від профілактичного обстеження і рекомендацій лікаря може привести до важковиліковних форм туберкульозу.Здоровий спосіб життя – шлях до довголіття!