Підготовка пацієнта до здачі загальноклінічних аналізів

Загальний аналіз сечі – після ретельної гігієни зовнішніх статевих органів збирають усю ранкову порцію сечі (приблизно 50-100 мл) в суху, чисту ємність. Сечу зберігати до дослідження можна не більше 1,5-2 годин.

Аналіз сечі за Нечипоренком – уранці після ретельної гігієни зовнішніх статевих органів, збирають середню порцію (15-20 мл) в чисту і суху ємність.

Аналіз сечі за Зимницьким – враховується кількість рідини, що випивається, за добу. Збір сечі: в 6 г вранці пацієнт звільняє сечовий міхур. Починаючи з 9 г ранку, точно кожних 3 години (9-12-15-18-21-24-3-6), сечу збирають в окрему ємність всього 8 порцій. На баночках вказується час збирання.

Аналіз на добову втрату білка – сеча збирається з 9 г ранку і до 6 г ранку наступного дня, в одну велику ємність. Перед доставкою в лабораторію сеча ретельно перемішується, заміряється увесь її об’єм, потім відливаємо в окрему ємність приблизно 50мл, підписується скільки всього сечі було за добу і доставляємо в лабораторію.

Підготовка пацієнтів до ІФА дослідження:

Усі аналізи крові здаються:

-натщесерце (12-годинний голод)

-в ранкові години з 8 до12 г

-утримання від прийому алкоголю впродовж 24 г.

Копрограмма– перед дослідженням виключаються послаблюючі, каолін, барія сульфат, препарати вісмуту і заліза, препарати, що вводяться в ректальних свічках, приготовані на жировій основі. Якщо метою дослідження є виявлення прихованих кровотеч, то в передуючі аналізу три дні не споживати м’ясо, рибу, усі види зелених овочів. Збирають кал в сухий, чистий посуд. Зберігають кал при температурі від 3 до 50С.

Аналіз калу на ентеробіоз, яйця гельмінтів – кал збирається в чистий пластиковий контейнер. Особливої підготовки не потрібно.

Загальний аналіз крові – натщесерце (перерва між останнім прийомом їжі і взяттям крові проходить не менше 4 годин). Не рекомендується здавати кров після фізичного і розумового навантаження, дії рентгенівських променів і після фізіотерапевтичних процедур.

Правила підготовки пацієнта на аналіз еякулята (спермограмма):

– не вживати алкоголь впродовж 6-7 днів

– статева стриманість 3-5 днів

– виключення сильнодіючих препаратів (снодійних, заспокійливих), фізичного навантаження

– сперму збирати методом мастурбації, в чисту пластикову або скляну ємність

– доставляється еякулят в герметично закритому посуді, при кімнатній температурі, уникати переохолодження.

Підготовка пацієнта до досліджень на гормони:

– натщесерце (12-годинний голод), до проведення будь-якого обстеження

вранці з 8 до12 г

– утриматися від прийому алкоголю впродовж 24 г, від паління – впродовж 2 годин.

Пренатальна діагностика:

– натщесерце (12-годинний голод)

– вранці з 8 до12 г

– вказати термін вагітності.

Підготовка пацієнта до здачі біохімічного аналізу крові:

Аналізи крові здаються вранці натщесерце (голод не менше 8 годин), напередодні дослідження легка вечеря з обмеженням прийому жирної їжі; утриматися від прийому алкоголю впродовж 24 годин, від паління – впродовж 2 годин.

Виключення.

Ліпідний обмін (загальний холестерин, холестерин ліпопротеїдів високої щільності, холестерин ліпопротеїдів низької щільності, тригліцериди)

Правила збору для показників ліпідного обміну:

Аналізи крові здаються в уранішні години строго натщесерце (голод не менше 12-14 годин);

за добу до дослідження виключити із вживання жирну їжу, утриматися від прийому алкоголю впродовж 24 годин, від паління – впродовж 2 годин

Визначення гликированного гемоглобіну:

Особливу підготовку не потрібно.

Визначення групи крові, резус-фактора, антитіл:

Аналізи крові здаються вранці натщесерце, напередодні дослідження легка вечеря з обмеженням прийому жирної їжі.

Біохімічне дослідження сечі.

Визначення креатиніну, магнію, фосфору, сечової кислоти в добовій сечі:

Правила збору добової сечі:

Перша ранкова порція сечі видаляється. Усі подальші порції (після гігієни зовнішніх статевих органів), виділені впродовж дня, ночі і ранкова порція наступного дня збираються в одну ємність, яка зберігається в прохолодному місці. Після завершення збору точно виміряти об’єм сечі, частину відлити в невелику ємність, яку принести для дослідження. Інформацію про об’єм сечі, яка виділена за добу, повідомити адміністратору лабораторії.

Визначення амілази, панкреатичної амілази в сечі:

Після гігієни зовнішніх статевих органів невелика кількість ранкової сечі (30-50 мл) збирається в чисту ємність і доставляється в лабораторію.

Підготовка пацієнта до досліджень показників гемостаза.

(Протромбиновый індекс, фібриноген, АЧТВ та ін.)

Аналізи крові здаються вранці натщесерце (голод не менше 8 годин), напередодні дослідження легка вечеря з обмеженням прийому жирної їжі, утриматися від прийому алкоголю впродовж 24 годин, від паління – впродовж 2 годин. При визначенні агрегаційної функції тромбоцитів додатково в день дослідження необхідно здати загальний аналіз крові для визначення рівня тромбоцитів.